Cauzele febrei la copii si bebelusiTemperatura normala a corpului este mentinuta cu ajutorul hipotalamusului, parte a creierului ce contine centri de termoreglare, care controleaza echilibrul dintre caldura produsa de catre corp (predominant prin procese metabolice) si modul in care ea se elimina (prin piele si plamani). Temperatura depinde de varsta, momentul zilei, gradul de activitate al copilului si alti factori. In functie de varsta, temperatura normala este: intre 0 si 28 de zile – nou-nascuti … Citeste mai mult
Vaccinul − remediul impotriva gripei de sezonGripa este o boala infectioasa de sezon, cauzata de virusul gripal. Exista 3 tipuri de virus gripal: A, B si C. Toate au potentialul de a infecta oamenii, iar dintre cele trei, tipul A este responsabil pentru toate pandemiile de gripa, la om, de pana acum. In structura virusului gripal exista 2 elemente care clasifica virusul in subtipuri: hemaglutinina prescurtata cu H si neuraminidaza prescurtata cu N. Cele mai cunoscute … Citeste mai mult
Dezvoltarea psihomotorie la copilEtapele de dezvoltare psihomotorie ale copilului se refera la momentele esentiale in dezvoltarea fizica, psihica si sociala a acestuia, de la varsta de 1 luna si pana la varsta de scolar. Varstele la care apar aceste achizitii variaza, fiind acceptata de obicei o medie de varsta considerata ca fiind normala. Cu toate acestea, anormalul sau patologicul se considera atunci cand aceste varste sunt cu mult depasite, exceptand copiii care pot … Citeste mai mult
Vaccinuri optionale pentru copii – care sunt si cand se fac?Vaccinarea copiilor este una dintre cele mai sigure si eficiente metode de protectie impotriva multor boli periculoase pentru aceasta grupa de varsta. Sistemul imunitar al bebelusilor si copiilor este imatur, iar anticorpii primiti de la mama in timpul sarcinii se epuizeaza in primele 4-6 luni de viata. De aceea este absolut esentiala vaccinarea in randul bebelusilor si copiilor. Schema nationala de vaccinare cuprinde imunizari menite sa protejeze copiii de infectii … Citeste mai mult
Reflexele nou-nascutuluiInca de cand este in burta mamei, bebelusul are dezvoltate o serie de simturi si reflexe care il ajuta sa se protejeze, dar si sa cunoasca lumea. Astfel, auzul, vazul si simtul tactil se dezvolta intrauterin, iar bebelusii pot chiar tine minte sunete pe care le-au auzit inainte de a se naste. De aceea, este important ca ei sa fie stimulati in aceasta perioada – sa se vorbeasca cu ei … Citeste mai mult
Toxiinfectia alimentara este o boala acuta a aparatului digestiv, cu potential rasunet in intregul organism. Aceasta problema de sanatate rezulta in urma patrunderii in organism, prin alimente sau apa contaminata, a unor bacterii cu actiune invaziva asupra tractului digestiv.
Sursa de infectie sunt alimentele sau apa contaminata. In ceea ce priveste apa, este mult mai sigur sa oferiti copilului apa potabila fiarta si racita sau apa imbuteliata. Alimentele trebuie spalate si preparate termic corect. Cele mai frecvente surse alimentare de toxiinfectie sunt carnea si pestele crud, fructele de mare, produsele lactate, ouale crude si produsele alimentare care contin ou crud − creme, sosuri etc. De multe ori, toxiinfectia alimentara de cauza bacteriana se poate confunda cu un episod de intoleranta alimentara sau cu o infectie digestiva de cauza virala.
Cele mai frecvente bacterii identificate sunt E.coli, Salmonella, Shigella, Campylobacter si Listeria.
Simptomele toxiinfectiei alimentare sunt:
Greata si varsaturi frecvente, ce nu permit de multe ori retinerea lichidelor in organism;
Scaune diareice numeroase ce contin mucozitati sau sange;
Febra inalta (> 39,5 grade C) care cedeaza greu sau deloc la antitermice cu sau fara frison;
Dureri abdominale ce variaza in intensitate, de la moderate la severe;
Stare generala influentata;
Ameteala la ridicarea in picioare.
Manifestarile toxiinfectiei alimentare pot aparea la scurt timp dupa ingestia de alimente contaminate, media fiind in jur de 48 de ore. Debutul este brusc si simptomele pot creste in intensitate in decursul primelor ore.
Pericolul este cu atat mai mare, cu cat copilul este mai mic. Deshidratarea apare mult mai repede la copiii mici si ii afecteaza mai mult. Cazurile usoare pana la moderate de toxiinfectie alimentara este posibil sa fie tratate la domiciliu cu medicamente simptomatice: antitermice pentru febra si dureri abdominale, antidiareice, lichide si saruri de rehidratare orala.
Semne grave ale toxiinfectiei alimentare care sa atraga dupa sine vizita la medic:
Modificari ale starii de constienta, ameteala severa;
Amorteala extinsa;
Diaree abundenta cu sange sau mucozitati care dureaza de mai mult de 3 zile;
Varsaturi repetate care dureaza de mai mult de 2 zile;
Febra inalta care nu cedeaza la antitermice;
Dureri abdominale severe.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Informatie importanta legata de cookie-uri
Acest site foloseste cookie-urile pentru a-ti oferi o mai buna experienta in cadrul siteului. Prin navigarea in continuare pe acest website, accepti modul in care utilizam cookie-urile. Pentru mai multe informatii despre modulul cookie mergeti aici.