Intoleranta la lactoza
Intoleranta la lactoza este o afectiune care apare atunci cand organismul nu poate digera lactoza din produsele lactate.
Lactoza este un dizahard care poate fi absorbit de organism numai dupa scindarea de catre enzima numita lactaza in doua monozaharide: glucoza si galactoza. Deficienta de lactaza poate cauza disconfort digestiv deoarece lactoza nedigerata ramane in intestin, nemaiputand trece de la nivelul tubului digestiv in sange.
Simptomele intolerantei la lactoza:
Se instaleaza la 30-90 minute dupa ingestia produselor ce contin lactoza, au o severitate diferita pentru fiecare individ in parte si se manifesta prin:
– greturi si varsaturi ce pot provoca pierderi importante de lichide
– diaree de obicei in timpul zilei manifestata prin scaune dese, apoase, inchise la culoare
– crampe dureroase insotite de plansete
– balonare prin acumulare de gaze in intestin
– nervozitate accentuata inexplicabila
– eczeme cu mancarime si disconfort, cu aspect uscat si solzos
– infectia urechilor
Intoleranta la lactoza nu este o afectiune foarte des intalnita si apare in special la copiii nascuti prematur deoarece nivelul de lactaza produs creste in trimestrul 3 de sacina. Insa exista etnii si rase mai frecvent afectate cum ar fi: mexicanii, evreii, afro-americanii.
Deficitul de lactaza poate fi:
– congenital (de la nastere, transmisa autozomal-recesiv)
– primar cu debut tardiv (mutatie genetica)
– secundar dobandit (in boli inflamatorii ale intestinului)
Trebuie facuta diferenta intre alergia (care este un raspuns imun) si intoleranta la produsele lactate chiar daca se manifesta asemanator. Daca se umfla fata si buzele copilului, are urticarie, ii lacrimeaza ochii, stranuta si-i curge nasul dupa o masa ce contine lactate, este probabila alergia la componentele laptelui. Pentru ca lactoza este adaugata in produsele alimentare, la cumparaturi trebuie sa se tina cont de etichete si sa se evite tot ce contine: lapte batut, zer, lapte praf, produse intermediare din lapte, lapte praf degresat.
Se mai evita si urmatoarele alimente: laptele pentru cafea, frisca vegetala, branzeturile, mezelurile preambalate, faina, ciocolata calda, supele crema, margarina, inghetata, maioneza, cartofii sau supele instant, produsele de patiserie, sosurile pentru salate, amestecurile pentru biscuiti si prajituri.
Teste ce se pot efectua pentru a depista intoleranta la lactoza:
– aflarea aciditatii scaunului
– testul intolerantei la lactoza
– aflarea valorii hidrogenului in aerul expirat dupa o masa ce contine lapte
– determinarea lactazei in biopsie jejunala sau duodenala
– determinarea genotipului C/T
Tratamentul cel mai eficient este cel bazat pe o dieta fara produse lactate si derivate.
Laptele si iaurturile din soia le pot inlocui fara probleme. Bebelusilor li se pot administra formule speciale de lapte fara lactoza, dar care contin ceilalti nutrienti de care au nevoie.
Deoarece nu-si pot lua calciul din lactate, copiilor trebuie sa li se ofere alte surse de calciu: fructe, legume verzi, cereale imbogatite sau preparate de sinteza la recomandarea pediatrului.
In ultima perioada, au aparut pe piata preparate care contin lactaza bacteriana si impiedica simptomele neplacute ale intolerantei la lactoza.
De retinut:
Lactaza poate fi influentata de gripa sau inflamarea intestinelor, determinand o deficienta temporara.
Atentie: nu reintroduceti laptele in dieta copilului fara acordul medicului.
Text: Iacob Diana, Farmacist