Importanta acidului folic in sarcina
Este bine cunoscut faptul ca sanatatea bebelusului depinde in primul rand de sanatatea mamei. Din acest motiv, inainte de a te hotari sa faci un copil, este ideal sa-ti faci analizele si sa-ti corectezi eventualele hipovitaminoze.
Ce este acidul folic si ce rol are in evolutia sarcinii?
Acidul folic este o varianta sintetica a vitaminei B9 si este esential in formarea celulelor rosii, putand determina anemie megaloblastica atunci cand aportul alimentar zilnic nu acopera necesarul organismului.
In ceea ce priveste sanatatea bebelusului, acidul folic ii poate preveni in proportie de 70% defectele congenitale. Suplimentarea aportului de acid folic trebuie sa se faca atat inainte de sarcina cat si in primele 12 saptamani de la conceptie pentru a minimiza riscul aparitiei defectelor de tub neural, cardiace, urinare, orale si ale membrelor ca:
– spina bifida (atunci cand maduva spinarii si coloana vertebrala nu s-au inchis complet)
– anencefalia (atunci cand creierul este sever subdezvoltat)
– encefalocelul (atunci cand craniul este deschis anormal si tesutul cerebral proemina spre exterior)
– palatoschizis („gura de lup”)
– cheiloschizis („buza de iepure”).
Peste jumatate din femeile care raman insarcinate afla acest lucru abia dupa cateva saptamani, situatie in care este obligatorie prezentarea la medicul specialist in obstetrica-ginecologie si stabilirea surplusulul de acid folic. In general, doza zilnica recomandata sub forma de supliment este in jur de 0,4 mg/zi, dar se pot recomanda doze de pana la 5mg/zi in cazurile cu risc mai mare, cum ar fi:
– defecte de tub neural la o alta sarcina sau in familie
– boli ca diabet zaharat insulino-dependent, obezitate, boala celiaca, convulsii, tratament cu citostatice
– tratamente de fertilitate
– dependenta de droguri, alcoolism, tabagism
Vitamina B9 sau folatul este varianta ce se gaseste in surse naturale ca:
– salata, spanac, broccoli, linte, naut, mazare, fasole uscata, sparanghel, varza de Bruxelles, porumb, portocale, capsuni, ananas, grapefruit, zmeura, banane, alune, orez brun, seminte de floarea-soarelui, ridichi dar si in paine integrala, galbenus de ou si ficat de vita sau pui.
Nu trebuie sa-ti faci probleme ca aduci organismului un exces de acid folic deoarece este o vitamina solubila si se elimina prin urina dupa metabolizarea hepatica. Unele tari au stabilit suplimentarea in produsele pe baza de cereale a acidului folic astfel incat pastele sau painea pot acoperi necesarul si in proportie de 100%.
De retinut!
Pe langa rolul acidului folic in eritropoeza, in sinteza ADN-ului, in formarea placentei, in maturarea celulelor reproducatoare si fixarea oului in mucoasa uterina, acesta trebuie sa fie prezent si in dieta barbatului deoarece participa la producerea spermatozoizilor si reduce anomaliile acestora.
Text: Iacob Diana, Farmacist