Colesterolul mare în sarcină. Cu riscuri sau fără riscuri?
Colesterolul este un constituent important al membranei celulare, fiind implicat în sinteza corticosteroizilor, hormonilor sexuali și acizilor biliari. Cea mai mare parte a colesterolului este exogen, provenind din grăsimile de origine animală. După absorbția intestinală este preluat și metabolizat de ficat, apoi eliberat în circulație legat de lipoproteine. Lipoproteinele transportă colesterolul în jurul corpului și îi facilitează traversarea placentei.
Colesterolul este atent monitorizat la populația adultă care nu este însărcinată, unde se asociază frecvent cu ateroscleroză și boli cardiovasculare. Deteriorarea endotelială este cauzată de hipertensiunea arterială, diabet, fumat, precum și excesul de lipoproteine permite depunerea lipoproteinelor ( in special LDL) în intima pereților arteriali.
Deși este cunoscut faptul că în sarcină colesterolul este crescut, în prezent nu este măsurat constant și nici tratat de rutină.
Colesterolul este crescut datorită modificărilor hormonilor sexuali, a metabolismului hepatic și adipos. Studiile au arătat că LDL-colesterol si trigliceridele sunt crescute în trimestrul doi și trei de sarcină, însă LDL – colesterol devine mai aterogen. Tratamentul cu statine este contraindicat în sarcină, fiind benefică o suplimentare cu Omega-3. Nivelul crescut de colesterol poate crește riscul cum am spus anterior de boli de inima, când se asociază cu boli metabolice, cu diabet sau cu valori mari ale următorilor parametrii: LDL˃160 mg/dl, HDL˂40mg/dl, colesterol total ˃ 200 mg/dl, trigliceride ˃150mg/dl.
De ce crește colesterolul în sarcină?
În sarcină colesterolul crește ca un mecanism de compensație, deoarece el ajută la dezvoltarea corespunzătoare a fătului, susține producția și funcția estrogenului și a progesteronului, precum și formarea laptelui matern.
Efectele hipercolesterolemiei materne persistente în sarcină poate duce la progresiunea mai rapidă a leziunilor aterosclerotice la urmași.
Gravidele identificate cu valori mari ale colesterolului în timpul sarcinii vor avea nevoie de urmărire postnatală, deoarece hipercolesterolemia persistentă crește substanțial riscul de ateroscleroză. Paritatea este de asemenea un factor important de risc cardio-vascular pentru femeie. Majoritatea gravidelor nu ar trebui să-și facă griji pentru creșterea naturala a colesterolului în sarcină. Nivelul acestuia va reveni la normal în 4-6 săptămâni de la naștere. Nivelul colesterolului mare după perioada de lăuzie este cel care crește riscul de boli de inimă sau accidente vasculare cerebrale.
Ce schimbări trebuie să facă gravida ?
- creșterea activității fizice prin plimbări mai lungi și dese
- creșterea consumului de fibre
- limitarea consumului de alimente prăjite și a celor bogate în grăsimi saturate și zaharuri
- creșterea consumului de alimente bogate în omega-3
- consumul grăsimilor sănătoase precum, nuci și avocado.
Farmaciile Catena întâmpină mămicile, dar şi femeile care se pregătesc să rămână însărcinate, cu un nou card, Mama şi Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de până la 22%.