Anemia in sarcina
Anemia este una dintre afectiunile cel mai des intalnite in randul femeilor insarcinate. Principalele cauze ale anemiei in timpul sarcinii sunt alimentatia deficitara, care nu reuseste sa asigure organismului doza optima de fier, acid folic si vitamina B12 si faptul ca fatul consuma o parte importanta din nutrientii care previn anemia.
Anemia se manifesta prin scaderea numarului si a calitatii celulelor rosii, care contin hemoglobina, molecula ce face posibil transportul oxigenului de la plamani la tesuturi. In cazul femeilor, pe langa alimentatia necorespunzatoare, anemia este cauzata si de pierderile lunare de sange, in timpul menstruatiei.
Primele simptome ale anemiei din timpul sarcinii sunt reprezentate de: senzatie permanenta de oboseala, ameteli, aspect palid al chipului, probleme de respiratie, dureri de cap, dezorientare, dureri de cap severe, batai neregulate ale inimii, dureri in piept (de obicei o conditie numita angina pectorala) si frisoane bruste care se dezvolta pe maini si picioare.
Aproape toate femeile insarcinate vor face anemie la un moment dat in timpul sarcinii. Acest lucru are loc, de obicei, cand organismul ramane fare resursele de fier, acid folic si alte vitamine. Totusi, anumite conditii pot creste sansa ca o femeie insarcinata sa contracteze o anemie severa. Acestea pot fi: sarcini multiple, interval de timp scurt intre sarcini, lipsa de fier din dieta, menstruatii grele inaintea sarcinii, greata sau senzatii de voma in timpul sarcinii.
Sarcina agraveaza totdeauna anemiile preexistente
Influenta anemiilor asupra fatului este putin semnificativa in relatia risc de nastere prematura sau hipotrofie. Anemiile severe favorizeaza suferinta fetala.
Hemoragiile din perioada a III-a a nasterii sau lehuzia imediata sunt resimtite mult mai serios pe fondul anemiei din sarcina (orice anemie severa trebuie diagnosticata si tratata inainte de nastere). In lehuzie, anemia creste riscurile infectiilor si bolii tromboembolice.
Cum previn anemia din timpul sarcinii?
In general, anemia poate fi prevenita foarte usor printr-o alimentatie echilibrata si sanatoasa, care sa includa zilnic surse bogate in fier, acid folic si vitamina B12. De asemenea, este bine sa stii ca, pentru o mai buna asimilare a fierului in organism, este indicat sa consumi in paralel si alimente bogate in vitamina C, pentru ca aceasta creste de pana la sase ori rata de absorbtie a fierului in organism. In acest sens, un pahar de suc de portocale baut cu jumatate de ora inainte de masa este mereu bine-venit.
Iata care sunt proprietatile celor trei elemente nutritive si in ce alimente se gasesc:
Fierul – Parte integranta a celulelor rosii, fierul are un rol esential in mentinerea calitatii sangelui. De asemenea, un procent corect de fier reduce semnificativ riscul nasterii premature. Este recomandat ca organismul sa preia doza necesara de fier din alimente, deoarece absorbtia si asimilarea acestuia se produc mai repede.
Surse bogate in fier sunt: carnea rosie, ficatul de pui, carnea de pasare, ton, somon, scoici, galbenusul, orezul, spanacul, fasolea alba, broccoli, prune uscate, caisele, stafidele, cartofii (cu coaja), sfecla, painea integrala si cerealele. Important de stiut este ca organismul absoarbe fierul mult mai usor din produsele animale decat din cele vegetale.
Acidul folic – Numit si vitamina B, acesta previne avortul spontan si aparitia unor probleme de dezvoltare a creierului si a maduvei spinarii la fat.
Alimentele cu cel mai ridicat continut de acid folic sunt: cartofii dulci, varza, spanacul, soia, fasolea uscata, cerealele integrale, carnea de pui, ficatul de pui, galbenusul, portocalele si bananele.
Vitamina B12 are, de asemenea, un rol important in mentinerea sanatatii organismului si favorizeaza metabolizarea grasimilor si a carbohidratilor. Deficienta de vitamina B12 poate cauza probleme precum: tulburari mentale, amorteala a mainilor si picioarelor, nervozitate.
Vitamina B12 se gaseste in alimente precum: carne de pui, carne de vita, lactate, somon, pastrav, ton, pomelo.
Cum tratez anemia din timpul sarcinii?
Daca analizele ti-au confirmat ca esti anemica, pe langa alimentatia sanatoasa care trebuie sa contina alimente bogate in fier, acid folic si vitamina B12, suplimentele de fier vor fi absolut necesare. Chiar daca nu vei putea trata anemia intr-un timp foarte scurt, exista, totusi, un motiv sa fii optimista: organismul tau va absorbi mai mult fier din alimente decat un organism care nu este afectat de anemie.
Este bine sa stii ca pentru a corecta anemia ai nevoie zilnic de: 27 mg de fier, 600 micrograme de acid folic si 2.6 micrograme de vitamina B12. Administrarea preparatelor pe baza de fier, 180-200mg/zi, va fi continua si dupa corectarea anemiei timp de trei luni pentru refacerea depozitelor de fier. In circa 10% din cazuri, poate aparea intoleranta gastro-intestinala. Terapia parenterala, aplicata in anemiile severe sau in cazurile cu intoleranta, utilizeaza caile i.v. sau i.m., fiole a 2 ml, 50 mg Fe/ml. In plus, pentru a-ti ajuta organismul sa asimileze dozele de nutrienti pe care le primeste, este bine sa renunti la cafeina si ceai verde, daca obisnuiesti sa consumi.
De asemenea, in timpul perioadei de tratament pentru anemie evita suplimentele de calciu, deoarece acestea contin substante care inhiba absorbtia corecta a fierului. Pentru a te asigura ca absorbi in totalitate fierul, incearca sa il iei pe stomacul gol. Pe unele etichete este listata cantitatea de sulfat de fier .Un supliment ce contine 325 mg de sulfat de fier iti va da 60 mg de fier normal.
Altele folosesc gluconatul feros 300 mg, care acumuleaza o cantitate de 34 mg fier pur. Inca un amanunt important ar fi: a nu se lasa comprimatele de fier la indemana copiilor, o singura doza de adult putand otravi un copil.
Exista efecte secundare ale suplimentelor de fier?
Supradozele de suplimente de fier pot provoca greturi, varsaturi, arsuri stomacale, constipatie si de aceea, inainte de a achizitiona din farmacii un astfel de produs, este recomandat sa consulti medicul de familie. Acum, ca ai aflat tot ce trebuie sa stii despre preventia si tratarea anemiei, nu iti ramane decat sa stabilesti un regim alimentar conform acestor recomandari si sa eviti produsele de patiserie, fast-foodul, mezelurile si alte tipuri de produse aflate pe piata, deoarece contin o multitudine de agenti sintetici, care pot face zadarnic tratamentul impotriva anemiei.
Text: Diana Iacob, Farmacist